Batman v Superman – Dawn of Justice

 

Batman v Superman – Dawn of Justice

Mijn eerste eigen film recensie, whoehoe!

En ik begin meteen met de meest recente film die ik heb gezien.

Allereerst, om nogmaals te verduidelijken, ik heb een liefde voor superhelden films. Altijd al gehad, Marvel, DC, ik heb geen voorkeur. Superhelden, zijn superhelden en mij maakt het niet uit welk bedrijf ze heeft gemaakt.

————————————————————————————-

Maar goed, mijn recensie over Batman v Superman, Dawn of Justice. 

Voordat ik de film had gezien, was ik al op de hoogte van “slechte” kritieken, had ik de commentaren gelezen van de “gewone” man, maar eerlijk gezegd werd ik er niet warm of koud van.

Ik bepaal immers zelf wel of ik een film leuk vind of niet, een bar slechte recensie van bijvoorbeeld Entertainment Weekly zorgt er niet voor dat ik een film niet ga zien. (Ze vonden zelfs Seizoen 2 van Daredevil slecht… ik bedoel maar…). Ik vond Man of Steel bijvoorbeeld wel goed en maakte me ook totaal niet druk toen Superman  General Zodd doodde. Ik ben geen comicbook nerd, dus die details heb ik niet in mijn achterhoofd bij het kijken van zo’n film.

Wel maak ik me altijd erg druk over character development, dat zal de schrijver wel in mij zijn. En dat vond ik in deze film, en ook een beetje in Man of Steel, niet erg goed.

Het was ontzettend te merken dat Dawn of Justice de voorloper moest zijn op de Justice League films, maar dat vind ik geen pluspunt. Zack Snyder probeert een volledige film universum met slechts twee films op te bouwen en daar gaat hij, voor mijn gevoel, mee de fout in. De kracht van de Marvel films zijn juist de individuele films, je leert de Avengers al kennen voordat je de eerste Avenger film hebt gezien, je kent hun sterkte en zwaktes.

Vanaf de eerste minuut had ik het idee deze film meer om Batman (Ben Affleck) draaide dan Superman (Henry Cavill). Eerst was er weer die origin story over zijn ouders, (moet dat serieus in elke film voorkomen???), en zijn haat jegens Superman (die ergens wel terecht was), vervolgens krijgen we een time jump van 18 maanden,  en is Batman bezig met een campagne tegen de White Portuguese… Er is geen opbouw, je komt letterlijk midden in zijn onderzoek. Ik kreeg geen indruk hoe hij hen op het spoor is gekomen, misschien jullie wel hoor, maar mij is het dan volledig ontgaan.
Daarnaast had je ook nog die visioenen.. Voor mijn gevoel was het gewoon teveel…

Tegelijkertijd speelt het verhaal van Superman zich af, hoe een gedeelte van de wereld hem als held beschouwd en de rest als monster. Door die time jump weet je niet hoe Clark zich heeft ontwikkeld in de 18 maanden en hoeveel effect die verdeling van de wereld op hem heeft. Ook zijn relatie met Lois heeft zich, naar mijn mening, niet kunnen ontwikkelen. Mijn grootste ergenis in MoS was dat Clark en Lois al na 3 scene’s verliefd op elkaar leken… ze hadden elkaar letterlijk nog maar 3 keer gezien… En nu hebben ze al 18 maanden een relatie met elkaar… Een kleine verwijzing naar hun eerste date of iets anders had mij veel blijer kunnen maken.

Tijdens het Batman verhaal zie je ook Diana Prince, AKA; Wonderwoman (Gal Gadot). Zij was voor mij absoluut het hoogtepunt van de film! Een superheldin die echt haar mannetje staat! Ik kan ook niet wachten op haar solo film!

Lex Luthor vond ik wel een irritante factor van de film. Als ik aan Lex Luthor denk, zie ik Kevin Spacey, hij was voor mij echt Luthor. Straalde het ook echt uit. Maar in deze film is Lex (Jessie Eisenberg) ontzettend irritant. Er is geen duidelijke reden waarom hij Superman haat, waarom hij Batman en Superman tegen elkaar op zet… Er is gewoon geen enkele reden waarom hij doet wat hij doet… Het is dat ik weet dat The Joker al gecast is, anders had ik echt gedacht dat de film zou eindigen met Lex die veranderde in The Joker… Ik hoop dat Lex in The Justice League film wat veranderd in de echt badass die hij kan zijn.

Het gevecht tussen Batman en Superman was trouwens wel ontzettend cool! Ondanks dat de opzet wel iets beter kon, liep de film ongeveer halverwege goed door en dat gevecht was echt super!

Ik vind Affleck nog steeds niet mijn favoriete Batman, hij is geen Christian Bale tenslotte 🙂 Maar als een oudere ervaren Bruce Wayne deed Affleck het wel goed… Henry blijft mijn Superman… Al ben ik daar bevooroordeeld in, ik ben al fan van Henry sinds de eerste aflevering van The Tudors. (Hij is mijn inspiratie voor Julian Hayles ;)). Toch is het jammer dat hij als Superman en Clark Kent niet de aandacht in de film kreeg die hij verdiende…

__________________________________________

Uiteindelijke Oordeel
+Wonderwoman
+Batman vs Superman
+Alfred is awesome
+Lois loopt niet telkens in de weg
+Henry Cavill 

– Lex Luthor 
– Het uiterlijk van Doomsday
– Karakter opbouw
– Teveel opbouw richting The Justice League
– Weer een origin story voor Batman… 

Cijfer: 7,5
Zeker de moeite waard om te kijken. 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=eX_iASz1Si8[/embedyt]

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *